Бъди Медиатор!

Ние сме млади, ние сме знаещи и можещи. Ние сме Асоциация за Култура, Етнология и Антропология „Медиатор”. През зимата на 2013 година група ентусиазирани, динамични и позитивни студенти по Етнология в Пловдивския Университет „Паисий Хилендарски” решиха, че не биха искали да живеят повече в състояние на апатия и вечна застиналост във времето и пространството. В държава, в която всеки казва „Нищо не става!” Ние поискахме „нещото” да стане и да вложим натрупаните знания, умения и компетенции в развитието на „нещата”.

Бъди част от нашия екип, стани доброволец и ни помогни да бъдем адекватна част от прекрасните неща, които се случват в страната ни. Нашите цели и идеи са насочени към развитието и популяризирането на различни културни и социални практики в страната ни, които да включват активно младите хора. Медииране на културния диалог между различни социални и културни общности за въпросите, свързани с идентичността, другостта и граничността в контекста на политическия, обществен, социален и икономически живот. Ние се стремим да изучаваме и популяризираме културното наследство и многообразие. Нашите цели са насочени към осъществяване на диалог между образователните институции, правителствения и неправителствен сектор за професионална реализация на учащи и завършили, с интерес в областта на антропологията, етнологията и науките за култура. Надявам се да Изградим ефективни и работещи партньорски мрежи на национално и международно ниво за съвместна работа в сферата на културата, антропологията и наследството.

Ако си позитивен, динамичен човек, с разностранни интереси и умееш да гледаш на живота и света под „друг ъгъл” ти си идеалният доброволец на АКЕА „МЕДИАТОР“.

Проекти, по които можеш да се включиш:

„Младежка работилница Виж не-ВИЖдания Стар град”

Къде – „Стария град” в Пловдив.

Кога – 15 юни – 28 септември 2013г.

Създадохме проект за „Младежка работилница Виж не-ВИЖдания Стар град” с идеята да обогатим и разчупим до сегашните употреби и разбирания за стария град на Пловдив и неговите къщи. „Старинен Пловдив” е интересно място, което грабва както туристите, така и жителите на града – място с атмосфера, история, памет, идентичност. Място, което има свой собствен живот. Много често при възприемането на определено място липсват хората – онези, които са го създали, които са живеели там, онези написали историята върху камъните, създали свои собствени светове. Ние пожелахме да се „срещнем” с миналото, като го опознаем, разберем и представим по един по-различен, свеж и динамичен начин. За осъществяването на тази цел ще се организира и проведе работилница, в която 30 младежи на възраст от 19 до 30 години ще могат да покажат своя творчески потенциал и „не-ВИЖдан” до сега поглед над две от къщите в Стария град – къща Хиндлиян и къща Георгиади. Ще бъдат организирани и проведени конференции, изложби и атрактивни начини на младежка изява. Основната идея на Младежка работилница «Виж не-ВИЖдания Стар град» е да даде възможност на участниците да изразят своите идеи спрямо културното наследство и неговата употреба в Стария град на Пловдив. Тя ще бъде проведена на принципа на активно участие и въз основа на неформално обучение.

Ставайки част от Младежката работилница, добровлците ще имат възможност да изразяват своите виждания, да приложат практическите си знания и умения в различни сфери на дейност. Участници и доброволци се набират за следните събития:

– Ако си артистичен, различен и понякога дори «неприличен» спрямо съществуващите ограничения – ела при нас! Помгни ни да разчупим досегашното възприемане за музея като нещо «застинало» и понякога скучновато. Приложи своя ентусиазъм и талант в рисуването, фотографията, музикалните, сценични изкуства и др.. Бъди част от участниците в Младежката работилница «ВИЖ не-ВИЖдания Стар град».

– Ако имаш интереси в сферата на медиите, журналистиката и ПР дейностите, би могъл да ни помогнеш при разпространяването на идеите на проекта в публичната сфера. Ако «те бива» в разговорите с хора и искаш да развиеш своите способности и компетенции в организационни дейности като пресконференции, срещи и научни конференции – ние ти предоставяме тази възможност.

– Ако си «запален» по науката и Етнологията значи си идеалният член на Асоциацията и ние ще те подкрепим с каквото можем. Можеш да станеш част от обучението по културно наследство и да приложиш на практика идеите си в различни сфери на социалния и културен живот в Пловдив. Предлагаме ти и участие в етноложко експертно проучване в Стария град на Пловдив.

След приключване на проекта екипа на АКЕА «Медиатор» ще издаде удостоверения на всеки участник за положен доброволен труд и активно участие по проекта. Ние ти предоставяме възможността да бъдеш част от един динамичен, активен и много позитивен екип, да вложиш своите знания и умения, да създадеш връзки и социални контакти в сферите, които представляват интерес за теб, да натрупаш нови компетенции или да приложиш различните таланти, които сме сигурни, че притежаваш.
Проектът ще бъде реализиран със съдействието на Община Пловдив, подкрепата на Общински институт “Старинен Пловдив” и Центъра за антропологични и етносоциологични изследвания към ПУ “Паисий Хилендарски”
Екипът на АКЕА “Медиатор” ще издаде удостоверения на всеки участник за положен доброволен труд и активно участие по проекта. Ние ти предоставяме възможността да бъдеш част от един динамичен, активен и много позитивен екип, да вложиш своите знания и умения, да създадеш връзки и социални контакти в сферите, които представляват интерес за теб, да натрупаш нови компетенции или да приложиш различните таланти, които сме сигурни, че притежаваш.
Проектът ще бъде реализиран със съдействието на Община Пловдив, подкрепата на Общински институт “Старинен Пловдив” и Центъра за антропологични и етносоциологични изследвания към ПУ “Паисий Хилендарски „
Екипът на АКЕА “Медиатор”