Виж не-виждания стар град

Конференция, посветена на живота на къщите в Стария Пловдив, ще се проведе на 30 юли (Вторник) 2013 г. от 10 часа в Балабановата къща. Тя е организирана от Асоциация за Култура, Етнология и Антропология „Медиатор” и е част от проекта „Младежка работилница ВИЖ-неВИЖдания Стар град”.

Целта на конференцията е да покаже досегашните изследвания върху живота на къщите в Стария град и да провокира дискусия по поставените проблеми в проекта. Същевременно бихме искали да покажем на потенциалните участници основни идеи, които се надяваме да реализираме, чрез Младежката Работилница. Каним всички заинтересовани от проблема лица да споделят своите идеи и виждания, свързани с живота на Стария град, както и желаещите да участват в Младежката Работилница.

Създадохме проект за Младежка работилница „Виж не-ВИЖдания Стар град” с идеята да обогатим и разчупим до сегашните употреби и разбирания за къщите в Стария град на Пловдив и техния живот. Старият град е интересно място, което грабва както туристите, така и жителите на града – място с атмосфера, история, памет, идентичности. Място, което има свой собствен живот. Много често при възприемането на определено място липсват хората – онези, които са го създали, които са живеели там, онези написали историята върху камъните, създали свои собствени светове. Ние пожелахме да се „срещнем” с миналото, като го опознаем, разберем и представим по един по-различен, свеж и динамичен начин. Основната идея на Младежка работилница «Виж не-ВИЖдания Стар град» е да даде възможност на участниците да изразят своите идеи спрямо културното наследство и неговата употреба в Стария град на Пловдив.

Проектът ще бъде реализиран със съдействието на Община Пловдив, подкрепата на Общински институт “Старинен Пловдив” и Центъра за антропологични и етносоциологични изследвания към ПУ “Паисий Хилендарски“.