Ще ви разкажа за едно приключение, което води до един пазар в Пловдив, но името му ще разберете малко по-късно, а сега нека започнем от самото ни пристигане. 

В един есенен ден през месец септември 2020 г. пристигнахме на централна гара в град Пловдив, в района наблизо се намират и автогара „Родопи“ и автогара „Юг“.  Насочихме се към спирката за градски транспорт пред самата централна гара и от там хванахме автобус с номер 113, който да ни отведе точно пред крайната дестинация, на която днес се намира пазарът. Спирката е крайна за автобус номер 113 и се нарича КАТ, защото там се намира и КАТ Пловдив. 

Докато пътувахме, усещах лакатушкането на малкото бусче, поради задръстванията по пътя и честите спирачки натискани от шофьора на автобуса. Гледките през прозореца бяха най-вече на високо издигнати блокове, много заведения и закусвални. Минахме през зона с големи хипермаркети, а малко преди пазара преминахме и през Шекер Махала, където се забелязва контраст с останалата част на град. Там може да се видят все още запазени малки стари павилиончета, някои са остъклени и с метални решетки отвън. Забелязах, че има сплотеност при кварталните общности, защото се събират на групи по тротоарите, за да си поговорят или пък да играят карти. Освен това не липсваха по-нови магазини, фризьорски салони и магазини за злато. 

И ето стигнахме на последната спирка, която се намира точно пред Руския пазар. Зад самата спирка има няколко магазинчета, а вляво от тях има метална ограда и порта за вход. Вдясно от спирката, ако се продължи, е входът за автомобили. Ние влезнахме отляво през пешеходния вход. 

Пред нас се откри гледката на голям пазар с два вида постройки. Едната е навес със сергийки отдолу, по-голямата част от които бяха празни, а на другите се продаваха основно дрехи и бельо. В края имаше инструменти – както нови, така и втора употреба, имаше и вело части. Вдясно от входа има административна сграда, в която е охраната на пазара, а вляво има магазин с автоаксесоари, място за хранене и напитки, което предлага хубава гледка към пазара и горещ билков чай. Следват няколко сергии с маси и стелажи за автоаксесоари с асортимент от калъфи за волани, крушки, стелки, калъфи за автомобилни седалки и други подобни. Малко по навътре има и две сергии с чанове, синджири и каишки за животни.

Вторите по вид постройки са магазините с изнесена стока отпред, част от тях се простират в три коридора, разделени на половината за по-бързо преминаване от единия коридор в другия. Там имаше няколко пейки и кафемашина, както и няколко странични магазинчета или сергийки. В дъното на пазара, в една хоризонтална права линия имаше още една тоалетна и още магазини с изнесена стока пред тях, които основно бяха с градинарски пособия като копачки, брадви, тесли, помпи, маркучи и други; стоки за бита като пазарски колички, чадъри, шезлонги, капачки за буркани и т.н.; и най-различни машини и инструменти като компресори, винтоверти, гаечни ключове, отвертки, клещи, тресчотки, както поотделно, така и в комплекти. 

Разнообразието от стоки на пазара помага на купувача да избира от голям избор и дава доза късмет да намериш нещо подходящо и на много добра цена. Руският пазар е наистина голям и предлага богато разнообразие от стоки. Броят на магазините и сергиите към този момент надхвърля 100. Пъстротата на пазара е толкова голяма, че наистина има за всекиго по нещо, като започнете от дрехи – мъжки, дамски, детски, както и по-малки размери, така и макси мода в специализиран магазин с до 7XL. За да убедят купувачите, че размерите са наистина големи, пред магазина имаше два манекена облечени в една пола, а за мъжкото облекло – един манекен в единия крачол на панталона и още един другия. В друг магазин за дрехи, пък, имаха преоценени дамски панталони; в магазин за обувки имаше и хартиен каталог на обувките, чрез който можете по-бързо да се ориентирате. Разгледахме и в магазини с чанти, колани, бельо и детски дрехи и играчки, продължихме в магазини за домашни потреби, след това електроуреди, GSM и компютърни аксесоари, мушами, в магазини за осветителни тела, за пердета, за аудио и видео техника. Там може да се намерят вело и мото аксесоари като гуми, каски и седалки, и други принадлежности. Има и рибарски аксесоари като въдици, макари, примамки, перца и пръчки. Магазини за слънчеви очила и очила с диоптри с голямо разнообразие от марки. Магазини за перилни препарати и лична хигиена като гел и прах за пране, мокри кърпички, салфетки и други. 

Освен местата за готвено и скара, имаше и хранителни магазини, които предлагаха сандвичи, сладоледи, солети, банички и други неща за хапване и пийване. В рамките на пазара има няколко чешмички и кафемашини, както и два безплатни паркинга, като единият е за посетителите, а другият е за търговците. За да стигнат търговците до него с автомобилите си, преминават през саморъчно направена въжена бариера, до която има стълб с издигнато българското знаме. Пазарът е достатъчно голям, за да се обикаля и с колело, освен в почивните дни, когато тълпите от хора са много по-големи. Най-силният ден за пазара е в неделя, когато е и Бит пазара. На руския пазар може да се пазариш. Не при всеки търговец се получава, но все пак може да опиташ. Ние имахме няколко успешни пазарлъка, но с малко намаление, защото все пак стоките като цяло са по-евтини на пазара, отколкото в други магазини в града.

Мястото, което най-много ни зарадва и озадачи, беше в дъното на пазара, срещу градинарските магазини. Това беше едно от местата за хранене, в което се предлага традиционна българска кухня на “народни цени”, а продавачката беше толкова дружелюбна и отзивчива, че просто ти става приятно още преди да си опитал ястията. Там се предлагаха готвени ястия: пилешка супа, агнешка супа, супа топчета, шкембе чорба, картофи на фурна, пържени картофи, кебапчета, кюфтета, шопска салата, зелена салата, а от десертите имаше щрудел с ябълки или тиква, мляко с ориз, крем карамел, баклава с кадаиф, и любимата ни баклава, която е със сърцевина от сладък локум, а отгоре поръсена с настърган кокос, а за пиене имаше избор между минерална вода, газирана вода, айрян, безалкохолни газирани напитки и топли напитки като чай или кафе.

Срещу входа на Руския пазар има едно широко празно пространство, което всяка неделя се запълва от много и различни търговци и тълпи от хора, търсещи нещо ценно измежду хилядите събрани стоки от най-различен характер, които да закупят за най-ниска цена. Този пазар се нарича Бит пазар. Формира се само в неделя сутринта, започва от ранни зори и продължава до към 10-11 ч. Търговците постилат килим на земята или разгъват маси и върху тях поставят стоките си. На този пазар  може да се открият най-различни предмети като стари дървени кутии, музикални кутии, вази, часовници, но също така и по-обикновени неща като перилни препарати, бонбони на килограм, скара с кюфтета и кебапчета, нови мъжки и дамски дрехи, бельо, ципове, нови инструменти, но има и голямо разнообразие от стоки втора употреба като книги, инструменти, машини, телефони, лаптопи, зарядни за телефони, стари албуми, училищни дневници, автомобилни принадлежности, гривни, гердани, соларни батерии, мотор, игри като карти и “Не се сърди човече” и още много други и различни стоки. Най-голямото приключение се оказа, когато пазаренето започна. То се състоеше от диалог между двете страни- продавача и купувачите, които се договаряхме за цената на предмет. Не на всяка сергия се получава, но може да сте свидетел на много добро пазарене. Ще ви споделя, една случка с пазарене от битпазара.

Имаше комплект от три стъклени вази, предлагани от един млад продавач на около 20 години. Толкова убедително и настоятелно се опитваше да ги продаде на един човек около 35 години, с колело и раница на гърба, че постоянно му намаляше от цената. Когато виждаше реакциите на потенциалния купувач и отказа му с думите, че си имал достатъчно вази, сваляше с по 1 лев надолу в моментите, в които купувачът отказваше или се приготвяше да си тръгва. И така се стигна до 50% намаление от първоначалната цена, която е по-ниска със сигурност от цените в магазините за такива стоки. 

Пазарлъкът не е само от страна на продавача, а и купувачът също търси отстъпка от цената. И така до постигане на съгласие или до отказ на продавача да продаде стоката си на по-ниска цена. Алъш-веришът е един от символите на Битпазара и това го отличава от много други пазари. Друг отличителен белег са стоките, които могат да са непотребни за едни, но полезни за други.

Когато се спреш за момент и се огледаш, можеш да разбереш повече за всяко едно място и хората в него. Всъщност, то може да има много лица. В нашия случай разгледахме пазара като място не само за закупуване на стоки, а и като място за нови приключения и усещания, свързани с откриването на разнообразни предмети и  приятното чувство на общуване с търговците и посетителите.

Автор: Екатерина Драгнева