Младежка работилница „ВИЖ не-ВИЖдания Стар град“ беше официално закрита на среща в Пловдивския университет на 9 октомври 2013 г.

Участниците в работилницата и техните проекти гостуваха в сградата на Философско-историческия факултет на ПУ. Посетителите имаха възможност да видят отново “не-ВИЖданите“ идеи на творците. Те сами разказаха за своите идеи и концепции при изпълнението на своите проекти. Срещата показа едни добри и възможни пътища за обживяване на Стария град в Пловдив.

На срещата бяха раздадени сертификатите на участниците и на доброволците по проекта от зам. кмета на „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в град Пловдив г-н Георги Титюков.

Също така организаторките връчиха еМ грамоти, еМ похвали на всички „работари“ за активно и позитивно участие в младежката работилница. Срещата протече с много усмивки, позитивни емоции и много благодарности.
Благодарим на Живко и на Габи за медийното заснемане на срещата.

Посетителите имаха възможност да видят отново изложбата на макети “На разходка със Степан Хиндлиян”; късометражния филм за къща Недкович “НеВИЖ – НеЧУЙ” и филмова интерпретация на танцовия пърформанс “Споменът танцува” в къща Хиндлиян.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, в партньорство на Общински институт “Старинен Пловдив” и „Център за антропологични и етносоциологични изследвания“ към ПУ “Паисий Хилендарски”.

Резултати от проекта

Събитията за официалното представяне на резултатите от Младежка работилница “ВИЖ не-ВИЖдания Стар град” бяха част от Празниците на Стария на Пловдив.

На 24 септември къщи „Недкович“ и „Хиндлиян“ в Стария град на Пловдив се превърнаха в сцена на “не-ВИЖдани” идеи и превъплатиха пространствата – някога домове на различни и много хора, по начин, който разказва за духа и материята на тези къщи.

Всички заедно споделихме емоции и много усмивки през цялото време на работилницата и по време на крайните представяния.

Конференция в Стария град

Конференция, посветена на живота на къщите в Стария Пловдив, която се проведе на 30 юли 2013 г. в Балабановата къща. Целта беше да се представят истории от живота на къщите в Стария град и да се провокира дискусия по тяхното обживяване.

Проведохме етноложко изследване, проблематизиращо употребите и живота на къщите в Стария Град на Пловдив.

Късометражен филм “НеВИЖ – НеЧУЙ”

Започнахме с прожекцията на късометражен филм “НеВИЖ – НеЧУЙ” в къща Недкович, който е сътворен от екип “Зелените”: Катя Павлова, Пламен Попов, Марта Захариева, Мария Топчиева, Димитър Тодоров, и показва споменът за къщата чрез разказа на последната собственичка – Люба.

Изложба на макети “На разходка със Степан Хиндлиян”

В къща Хиндлиян екип “Пътешественици”: Марина Тасева, Дарина Илиева, Таня Димова, Дана Кирякова, Кристиан Бадатлиев, ни разкриха своето ВИЖдане за пространствата и пътешествията в къщата чрез изложба на макети “На разходка със Степан Хиндлиян”.

Танцов пърформанс  “Споменът танцува”

Екипът “Dancing stars”: Деница Гергиникова, Таня Рачева, Нели Челебийска, Живко Спасов, ни потопи в “не-ВИЖданата” атмосфера на къща „Хиндлиян“ с танцовия пърформанс  “Споменът танцува, който беше представен на 24 и 27 септември 2013 г.

Младежка работилница и изложба

Видео представя младежката работилница, какви емоции и идеи се зародиха през това време  и как участниците достигнаха до крайните си идеи.

Проектът беше представен и от изложба от фотографии от младежката работилница, която се проведе през месец август и месец септември 2013 г. Фотографиите бяха представени и по време на Празниците на Стария град, а след това в сградата на Философско-исторически факултет на Пловдивски университет на ул. „Костаки Пеев“21.