Интерактивната сетивна изложба „Без рамки“ беше представена за втори път тази година на 22-ри и 23-ти ноември в ПУ „Паисий Хилендарски“, благодарение катедра „Етнология“ на Философско-исторически факултет.

Входът беше свободен, но местата ограничени. Близо 40 души успяха да преминат през нея без да виждат, с помощта на водачите и кураторите в изложбата. Студенти, преподаватели, учители, ученици и приятели предизвикаха сетивата си и усетиха части от градското културно наследство на Пловдив. Всички успяха да се поставят в позицията на хора със зрителни затруднения поне за кратко и помислиха за възможностите за интерпретиране на средата около нас чрез всички сетива.

„Без рамки“ е създадена през пролетта на 2019 г. от участниците в проекта младежка работилница „Усети града“. Предизвиквайки сетивното си мислене по време на заниманията, ученици и студенти научават как да интерпретират част от значимите места и обекти в Пловдив, както и основни умения за водене на хора със зрителни затруднения.

След приключването на проекта ентусиазмът на участниците не спира и работим за това изложбата да се представя на други места и в други градове. Целта на инициативата е да повиши осведомеността на повече хора към проблемите на достъпа до културно наследство и града.

Следете facebook страницата ни, за да разберете кога и къде изложбата ще бъде представена отново.

Първи ден от изложбата “Без рамки” в ПУ

Втори ден от изложбата “Без рамки” в ПУ

Сподели тази новина! Избери платформа