Централна гара е възлово място в Пловдив. От нея идват туристите и гостите на града, освен ако не пътуват с кола. От гарата е лесно и да стигнеш до градските забележителности, при това ходейки пеша. Градският транспорт е удобен и достъпен, но ако човек е настроен приключенски и иска да опознае града по-добре, то определено трябва да се движи пеша.

Ако сте от Пловдив лесно бихте се ориентирали как да стигнете до пазарите в централната част на града. Ако ли не и имате нужда от малко помощ, последвайте ме в един примерен маршрут от Централна гара до Четвъртък пазар.

Обичам да се движа пеша. Освен достигането на препоръчителните 10 000 крачки на ден, по този начин виждам и чувам неща, на които трудно бих обърнала внимание ако съм с кола или автобус. След като пристигам на Централна гара, преминавам през колелото на гарата и се отправям към бул. Руски. Оттам поемам само направо и за 15-20 минути бързо ходене се озовавам на пазара. Руски е един от най-шумните и натоварени градски булеварди. Трафикът наистина е голям, но чакането по светофари е по-скоро проблем на шофьорите, не на пешеходците.

По пътя подминавам много магазини за електроника, стигам до един ресторант за супи, от който винаги звучат прекалено шумни реклами за обедно меню, след което стигам до мол Марково тепе и Търговската гимназия, продължавайки още напред. Ухае ми на печени чушки, явно някоя баба от близките блокове е включила чушкопека. Вляво от мен остава хълм ,,Бунарджик‘‘, едно от пловдивските тепета. Озовавам се на бул. ,,6-ти септември‘‘, който пресича ,,Руски‘‘, и се отправям на дясно, за да стигна до Градската градина. А срещу нея е и крайната ми цел – Четвъртък пазар.

Пресичам и се озовавам на главния вход на пазара. На пейките винаги има хора, които хапват нещо или пък почиват преди пазаруване. Фиксирам сергиите с цветя вдясно от входа – там винаги има интересни видове кактуси, а есенно време е отрупано с тикви и ухае на хризантеми. Влизам в пазара и веднага ме лъхва добре познатия и необясним аромат на свежи продукти. Не знам на какво точно ухае, но е трудно да се обърка. Ако го усетиш е сигурно, че си се озовал на пазара и никъде другаде.

Виждам отрупани сергии с познати и непознати продукти и започвам да се разхождам бавно. Цветовете и формите на продуктите са всякакви – определено хващат окото. Отвсякъде се чува пазарене за цени, както и разни шегички между продавачи и купувачи. Има и хора, които ти подвикват да си купиш нещо от тяхната сергия, бъз например.

Есента определено е благодатна, защото сергиите са отрупани с характерните за сезона продукти – грозде, тиква, чушки, царевица, но и всякакъв вид бобови култури, подправки и ядки. Да си сред толкова свежест и зеленина определено действа ободряващо и тонизиращо, дори да не си купиш нищо, но как да устоиш на изкушението?

Автор: Елена Родимова