Кой би предположил, че пазарите са чудесно място за социални контакти? Сериозно, оставете за момент популярните напоследък co-working пространства, ресторанти или заведения и дайте шанс на пазара. Ще се изненадате да откриете, че там може да провеждате интересни и увлекателни разговори, да срещате различни хора, да опознавате сезонните продукти и какво ли още не. Ако все още се съмнявате в написаното дотук и смятате, че на пазара можеш да си купиш само плодове и зеленчуци (и това е по-скоро досадната част от подготовката за вечеря), нека ви разкрием какво друго може да ви се случи там:

Да научите как се приготвя определен продукт

Да, в youtube могат да бъдат намерени всякакви рецепти и начини на приготвяне на храна, но ние мислим, че няма нищо по-хубаво от това да разбереш как се готви даден продукт, при това от самия му производител. Не знаете какво да правите с популярния напоследък кейл? Отидете на пазар, там ще ви разкрият много кулинарни тайни.

Да разберете повече за произхода на продуктите

Никой не обича да яде пластмасови зеленчуци, нали? Шансът да попаднете на тях на пазара е минимален. Освен това, продавачите нямат нищо против да споделят с вас как точно отглеждат и се грижат за продуктите си, стига да ви се слуша.

Да опознаете чуждата кухня

Не е нужно да отскачате до Одрин или Истанбул за подправки, има ги и тук. Някои от тях са внос, а други са отглеждани в България. Изборът е огромен.

Да опознаете българската кухня

Човек никога не знае всичко. Кой би предположил, че имаме толкова видове грозде или пък тиква? А разнообразието от билки? Неслучайно старите хора са казали, че за всяка болка си има билка.

Да срещнете стар приятел

…Който не сте виждали от толкова отдавна. На нас ни се случва постоянно и чувството е прекрасно. Нали знаете – случайни срещи няма.

Да водите философски разговор

Неочаквано, но толкова стоплящо сърцето събитие. Хората на пазара са сърдечни и одухотворени, отворени за комуникация и споделяне. Може да обсъждате толкова много неща – философията на органичната храна, социални теми, трудно ли е да се прави бизнес в България и какво ли още не.

Пазарите са много привлекателни, особено през есента. Вкусове, цветове, форми и аромати – изобилието със сигурност е гарантирано. Тук не трябва да избирате –можете да нахраните и сетивата, и душата едновременно.

Автор: Елена Родимова