Социалната антропологията навлиза сравнително скоро в България, докато културната антропология (още развиваща се като етнология) и физическата антропология се изучават от по-рано.

Важно за България е развиването на т.нар. антропология вкъщи, градска антропология, антропология на маргиналните групи и общности, антропология на миграциите и др. Това, разбира се, са само част от полетата на работа на изследователите. В България се разработват и едни от най-новите в световен план антропологии като визуална антропология, сензорната и сетивна антропология, които обръщат внимание на сетивата и сензорните дразнители в живота на хората.

Социалната и културна антропология в България са част от социалните науки, докато в много западни държави, те спадат към хуманитарните. Като бакалавърски специалности те могат да се открият в София от 1992 г., когато в НБУ е създаден департамент „Антропология” и в Пловдив от 2012 г. Единствената докторска програма по Социална антропология е създадена в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ от 2014 г. Именно тази програма завършват основателите на АКЕА „Медиатор“, което прави сдружението единственото по рода си в България, създадено от доктори по социална антропология.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятели и хора, които също биха я харесали.

Още интересни факти и приложение на антропологията на практика може да намерите в нашите страници във Facebook / Instragram / YouTube.