Младежите са създатели на промяна и могат да предлагат възможни решения, свързани със социални и културни проблеми. Един от тях днес е подобряването на достъпа до култура на хора със зрителни затруднения, чийто досег до публичните пространства е допълнително затруднен поради инфраструктурни пречки. Проектът „Младежка работилница „Усети града” си поставя за цел да запознае младежи с част от градското културно наследство на Пловдив и да им помогне сами да пресъздадат част от него в интерактивна изложба, която да е подходяща и за хора със зрителни затруднения.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив – програма „Пловдив за младите“ и в партньорство с Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив.

Ако искаш да усетиш интерактивния свят на културното наследство и имаш желание да представиш идеите си по нов начин, заповядай при нас, за да създаваме #заедно!

Какво предстои: 6-дневна интерактивна младежка работилница „Усети града“ с интерактивна сензорна изложба, курирана и представена от всички участници след края на работилницата.

Къде: в Дома на АКЕА “Медиатор” на ул. “Гладстон” 1, офис 30, Пловдив

Кога: от 5 юни до 9 юни – работилница; 15 юни – откриване на интерактивна изложба

За кого е подходяща: младежи между 16 и 35 години, които са готови да предизвикат сетивата си и да споделят креативните си идеи за културното наследство на Пловдив.

Какво ще се случи: 4 интерпретативни лаборатории Тактилна (допир на настилки, фасади, природни обекти и др.) Аудио-визуална (начини на “виждане” – снимки, видео, рисунки, графити и др.) Обонятелна (разпознаване, събиране и представяне на миризми) Вербална (методи за събиране и разказване на истории) Интерактивна сензорна изложба.

Участниците ще бъдат обучени в методи за интерпретация и водене на зрително затруднени и гостите на изложбата ще бъдат водени от тях, за да я усетят. За целта, посетителите, които са зрящи ще носят маски, за да се поставят в позицията на незрящи. Какво ще научи всеки участник:

• Какво е градско културно наследство и как да го интерпретира и представя

• Основни умения за водене на хора със зрителни затруднения

• Как да твори, докато се забавлява

• Как да създаде и курира интерактивна изложба

Краен срок за записване: 29 май 2019г.

ЧУЙТЕ повече за Младежка работилница „Усети града“ – Пловдив, 2019 ТУК.
Следете Фейсбук събитието ТУК.

mladejka-rabotilnitsa-useti-grada