„Интерактивна работилница за културно наследство „Усети града“ има за цел да обучи 16 младежи да споделят креативни идеи за наследството на Варна чрез методология за сетивно представяне на културно наследство – създадена и утвърдена от АКЕА „Медиатор“.

Проектът предвижда две основни събития: 6-дневна младежка работилница за културно наследство и интерактивна сетивна изложба за жителите и гости на Варна. Заниманяита ще се провеждат в Младежки дом – Варна от 28 септември до 3 октомври 2017 г.

Участниците ще получат умения за сетивното представяне на културното наследство и ще се докоснат до света на незрящите и техните затруднения. Младежите ще дискутират начините на достъп до градското културно наследство и ще получат умения и знания, с които да се включат в публично значими решения и граждански инициативи от социален характер. По време на работилницата участниците ще имат възможност да се включат в 4 интерпретативни сетивни лаборатории – тактилна, аудиовизуална,  обонятелна и вербална. Те ще имат възможност да покажат творческия си потенциал и креативност докато интерпретират културното наследство на Варна. Резултат от тяхната екипна работа ще бъде интерактивна изложба, която ще се проведе на 3 октомври и ще бъде публична и безплатна за всеки.

Интерактивна изложба „Усети града – Варна„, която предизвиква сетивата. Тя ще бъде разположена след края на работилницата в The Social Teahouse. Следете фейсбук събитието.

АКЕА „Медитор“ използва и прилага вече четири години изградена сетивна методология като сме реализирали интерактивни обучения и маршрути в град Пловдив, град Стара Загора и село Аспарухово, област Варна. Екипът ни се занимава активно с включването на младите хора в граждански инициативи за социална промяна, проблемите на хора със зрителни затруднения, интерпретирането на културното наследство в градска среда и представянето му по нов начин пред различни публики.

Сдружението има опит в различни младежки проекти и инициативи, а екипът ни има богат опит в работата и общуването с младежи, възоснова на многобройните си участия в различни национални и международни обучения, обмени, работилници и други. Като специалисти по социална антропология и социология се стремим към общуването и развиването на качества и умения у младежите да работят с различни общности, в това число и хора от уязвими групи.

Проектът се реализира с подкрепата на Varna2017 – Европейска младежка столица и партньори са „Социална чайна“, Варна и „Споделено работно място Beehive“, Варна.

Събитията по проекта се присъединяват към Европейски дни на наследството в България. Общоевропейската тема през 2017 г. е „Наследство и природа: пейзаж от възможности“ като събитията са представени в Националния календар на събитията.