senzorno-predstavyane-na-kn
useti-grada-2-plovdiv
senzorno-predstavyane-na-kn-izsledvane
senzorno-predstavyane-na-kn-izsledvane2

„Сензорно представяне на градско културно наследство“ е проект, в който проучваме и представяме част от градското културно наследство на Пловдив чрез метода сензорна етнография на града.

Проектът включва антропологично начуно изследване, кръгла маса и провеждане на нов интерактивен маршрут „Усети града 2“ в град Пловдив. Неговият периметър е от пл. „Стефан Стамболов“ до Цар-Симеонова градина. Реализира се от август до октомври 2018 г., а методологията му заляга на сензорната етнография.

Кръла маса

През месец Октомври 2018 г. ще се проведе публична дискусия – кръгла маса – за проблемите за достъпа на хора със зрителни затруднения, която ще предостави и възможни решения за неговото осигуряване.

Интерактивен маршрут

През същия месец ще се проведе и интерактивен сетивен маршрут „Усети града 2″в нов периметър в централните части на град Пловдив, продължение на досегашния „Усети града“. Маршрутът ще включва интерактивни сетивни задачи и ще се преминава по двойки с водач и воден. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи.

Подобряване на достъпа до градско културно наследство

Събитията представят резултатите от проучването на културното наследство по интерактивен и интерпретативен начин за жители и гости на Пловдив, с фокус достъпа до културно наследство. Събитията ще са с отворен достъп и ще бъдат безплатни.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма Културно наследство и културен туризъм, модул Културно наследство. Партньори са Национален център за рехабилитация на слепи – Пловдив, Философско-исторически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Център за антропологични и етносоциологчески изследвания към ПУ.