През Юли 2018 г. АКЕА “Медиатор“ организира 4 сетивни лаборатории „Усещане за град“, посветени на града и сетивата. Участниците ще изследват и опознават града чрез допир, мирис, звук и виждане. Всяка лаборатория е тематична: „Град и виждане“ (12 юли), „Град и мирис“ (19 юли); „Град и допир“ (26 юли), „Град и звук“ (30 юли).

Времето за провеждане е от 18:30 до 20:00 ч. в група до 12 човека. Записването е през онлайн форма на следния линк, а участието е срещу 12 лева на човек, в които са включени всички необходими материали за събитието. Предлагат се пакети с намаление за тези, които участват и в 4-те лаборатории. За повече информация посетете страницата ни www.aceamediator.com или се свържете със Светослава Манчева на тел: 0886161960.

В „Град и виждане“ ще се предизвикаш в специално подготвени експерименти с цел сетивно претворяване на градската среда и ново виждане към града. Можем ли да си представим града без граници, без цвят, без определени знаци или образи? Как възприемаме средата около нас и какво бихме разказали за нея?

В „Град и мирис“ ще се запознаеш с възприятията ти за мирис, за представите ти за миризмите на града, до какво ни водят миризмите. Ще провокираш себе си да експериментираш, за да откриеш града чрез обонянието.

В „Град и допир“ ще изследваш усета си за допир и как можеш да достигнеш града чрез него. Какво можем и какво не можем да докоснем в града, как допирът ни предизвиква усещане за град? Тези и други въпроси ще си задаваме в експеримента, в които всеки ще позволи на тялото си да си припомни града и градските места.

В „Град и звук“ ще имаш предизвикателството да настроиш слуха си или да го изолираш за характерни звуци на града. Как чуваме средата, в която живеем, как се ориентираме в нея и как я описваме за тези, които не я познават? Какво е чувството ни за ритъм в града и какви са звуците, шума, музиката на града?

След всяка сетивна лаборатория участниците ще имат задачи, които ще ги превърнат в изследователи на личните преживявания в града. Сетивните лаборатории дават възможност да изпиташ различни сетивни и сензорни похвати за опознаването на пространства, места, хора, идеи, проблеми и научаването на нови умения за ориентиране. В последните пет години екипът на АКЕА „Медиатор” работи по усъвършенстването на сетивна методология, която да ни направи по-чувствителни както към различията, така и към приликите и да прилагаме вече натрупаните си знания в нови сфери.

Заповядай да експериментираме заедно, за да разбереш по-добре себе си и средата, в която живееш.

Водещ на сетивните лаборатории е Мария Славчева – докторант по социална антропология и творчески директор в АКЕА „Медиатор”. Повече от 10 год. тя се занимава с визуална антропология, а в последните 6 год. със сензорна етнография. Нейните проучвания са свързани с хора със зрителни затруднения, които трябва да се научават постоянно да използват всичките си сетива, без едно – зрението. Мария също така се интересува от взаимодействието между града, средата, пространството, местата и хората в тях.