Ученици, студенти, учители и артисти от Пловдив, София и Стара Загора изследваха как въздействието на сетивата може да доведе до творчество и да подобри работата им в сферата на образованието, изкуството, съвременния театър и др.

Това се случи по време на творческо ателие „Въздействие“ на 26 и 27 май 2018 г. в читалище „Христо Смирненски“, Пловдив, организирано от Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“, с подкрепата на Общинска фондация Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC.

Участниците изследваха как въздействието на сетивата може да доведе до творчество и да подобри работата им в сферата на образованието, изкуството, съвременния театър и др.

Ателието предостави уютна атмосфера, в която всеки можеше да се отпусне, да изследва, да експериментира, да споделя. Заниманията бяха с различен характер, някои от тях изследователски, други релаксиращи, а трети провокираха сетивата и водеха към асоциации и артистични изяви. Обучители бяха Мария Димитрова и Мария Славчева, които провокираха участниците чрез сетивна методология, движенчески техники и импровизационни задачи, за да вдъхновят творческо мислене и свободно изразяване у тях.

Мария Димитрова е актриса в Държавен куклен театър Пловдив, участва в представленията „Дама Пика“, „Аз, Сизиф“ и др., преподавател по съвременен танц в Студио „Пантарей“. Мария Славчева е докторант по социална антропология към катедра „Етнология“ на ПУ, обучител и експерт младежки проекти, занимава се с визуална антропология, фотография, сензорна етнография, участва в създаването и прилагането на сетивна методология и сензорност в редица проекти като „Усети града“.