Ако работите с групи – като преподаватели, обучители, терапевти.
Ако искат да разчитате на силен, ясен и приятен за слушане глас.
Ако изпитвате затруднения – умора от много говорене, напрежение, задъхване, дрезгав или на моменти писклив глас.
Ако често ви казват да говорите по-силно, или не ви разбират.
Ако имате чувството, че трябва да крещите, за да въведете ред, или изобщо да бъдете чути.
Ако работите често на чужд език и това ви създава допълнително напрежение.
Ако просто никога не сте се замисляли, как работи най-важният ни инструмент за общуване, това обучение е за вас.
В група от максимум 10 участници, в продължение на 3 часа, ще работим върху следното:
1. Запознанство с гласа – как работи, как го усещаме, как го възприемаме ние и околните.
2. Работа върху поза, дишане, координация на сетивата.
3. Упражнения при подготовка за говорене, за снемане на напрежението, за подобряване на силата и разбираемостта на гласа. “Отучване” от натрупани навици, освобождаване на гласа.
4. Взаимодействие с групата – начини да повлияем на груповата динамика с глас, как възприемаме на гласовете на членове на групата, взаимодействие в различни ситуации – презентация, дискусия, дебат.
5. Грижи за гласа. Как да поддържаме добра форма.
6. Индивидуални съвети за всеки участник.
Какво няма да правим:
1. Няма да получите рецепти за ‘правилно’ и ‘неправилно’ дишане, позиция на ръцете и т.н. Търсим личния стил на всеки един и надграждаме върху силните страни.
2. Няма да ви предпишем дълга и строга тренировъчна програма. Упражненията са лесни, могат да се правят под душа или където дойде и подобряват настроението.

Кой ще води обучението:
Д-р Маргарита Желязкова, по образование философ и политолог. С този тип обучения се занимава над десет години. В работата си съчетава преподавателски опит над 25 години с опит в класическото пеене, от детска възраст. Специално за работа с глас се е обучавала при Мерибет Дейм (Швейцария), Пер Бристоу (САЩ), Алекс Боон (Холандия), Рон Мърдок, Никола Харисон (Великобритания). В момента обучава всички нови преподаватели в Университите Твенте, Неймеген, Тилбург, както и преподаватели в средните училища. Редовно води обучения за професионалисти в Холандия и Европа. Комбинира работата с глас с обучения по водене на дискусии и дебати в различни контексти. Работи и индивидуално, както с хора с проблеми, неизискващи медицинска намеса, така и за подготовка на особено важни публични изяви, например защити на дисертации и презентации на проекти.
За контакти: margarita.jeliazkova@protonmail.com